November 14, 2009

A day of winter

Everybody who knows me knows that I’m a sucker for a good snowfall. Needless to say that I was out with the camera today in what was my first opportunity this winter to photograph in the falling snow. Had to enjoy it while it lasts because the temperatures are already creeping up to zero and it will probably start raining soon, most of the snow will be gone by tomorrow evening. So it’s back to bird photography, then…

Looks like winter at my favourite tarnI’ve never visited my favourite tarn in the winter, so I remedied that today. I was almost sure that the little brook would not be frozen over yet despite the cold weather this week, and I do like the contrast between open water and snow. I can’t claim that the landscape was particularly stunning, but in my eyes it was beautiful. Just to see how the snow is starting to cover the detail, it creates such pleasingly simple sceneries that I can hardly wait until winter starts for real. We’ve had a few of these false starts already, getting closer to the time when the snow should stay on the ground!

You may also like...

5 Responses

 1. Leffe says:

  Jo, visst är det fint med snön! Framförallt tycker jag om att novembermörkret lättar lite.

  Trevlig bild på tjärnen. En tanke bara; jag ser ofta att du lämnar en tom yta i förgrunden. Hade det varit min bild hade jag beskurit den nedtill utan att fundera. Särskilt med vidvinklarna som du säger dig ha problem med är det avgörande att få ett bra samspel mellan förgrunden och resten av bilden.

  Så blev jag 5 öre fattigare igen! Att man inte kan lära sig hålla tyst! ;o)

 2. Minna says:

  Haha, det var nog värt 10 öre ändå! 😀

  Du har nämligen helt rätt. Jag funderade länge att beskära bilden till panoramaformat, dessutom började jag undra vad jag kan göra för undvika att ha horisonten i mitten. Nu är det kanske inte så avgörande med träd runt omkring men ändå. Jag tog också några stående bilder och då var det ännu mer tydligt att det saknas mycket i förgrunden. Det värsta är att jag var halvt medveten om problemet redan när jag tog bilderna men kunde inte hitta på nånting bättre. 🙁 Så jag vet att jag har problem med landskapsbilderna… hoppas på att det är det första steget att fixa det också. 🙂

 3. Leffe says:

  Jag gör ofta så att jag “ramar in” motivet med det som finns runt om. Jag har ju inte varit på platsen och vet inte vilka möjligheter som finns, men just här ser jag hur den där lilla tallen på tuvan vinkar och ropar “hej, jag kan bli förgrund!”. Bara zooma in och låt de höga träden som bryter horisonten stå i varsin bildkant, tuvan blir förgrund och lite mindre himmel kommer med. På plats hade jag provat att gå närmare tuvan och söka vinklar.

  Det är mitt sätt att se. Du har ju en uttalad idé om att dina bilder ska vara “tystlåtna”. Och en sån här landskapsbild med lågmäld förgrund och slät himmel blir ju väldigt stillsam. Så i den meningen har du ju lyckats!

 4. Minna says:

  Ja just i det här fallet hade jag inte så många alternativ att flytta runt och söka vinklar, då myren var inte genomfrusen… jag borde haft gummistövlar på men jag trodde ju att myren hade hunnit frysa genom när det varit så kallt. Så nu var rädd att falla i ett blöt hål vilket begränsade mig till att hoppa från en grästuva till en annan. 😀 Men det är ingen ursäkt, jag vet inte om jag hade hittat en annan vinkel även utan att vara rädd om att bli kall i fötterna. 😉

  Men men. I slutändan är det viktigast ändå att jag tog bilden överhuvudtaget, jag gillar ju snöfall så att jag var bara så illa tvungen att knäppa kort på det. Det är trevligt att kunna bläddra genom gamla bilder och minnas hur det var just då. Dom spektakulära vidvinkellandskapsbilderna tar jag nästa år i fjällen när jag har stugan som bas. 😀

 5. Rane Olsen says:

  Our last week here was promising, low temperatures and all, but now it’s raining outside -or at least it was. I haven’t been able to visit my favorite place, Isoneva, for ages due some repairments in the track-area. Perhaps I should make a visit there soon..

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.